Veel organisaties zijn in ontwikkeling.
Ontwikkeling om zich aan te passen aan de markt, de concurrentie een stap voor te blijven, te voldoen aan een wetswijziging, de klantervaring te verbeteren en nog veel meer. Dit soort ontwikkelingen heeft heel vaak impact op bedrijfsprocessen en systemen.

Vroeger werden de wijzigingen volledig gespecificeerd en na goedkeuring gerealiseerd. Aan het einde van de rit moest je maar hopen dat het gerealiseerde was wat er gespecificeerd was en of wat gespecificeerd was ook nog voldeed aan wat er op dat moment nodig was, er ging immers wat tijd overheen.

Nu is dat anders. Nu werken we Agile, bijvoorbeeld met Scrum.

Bij Scrum hebben we geen hokjes die verantwoordelijk zijn voor hun eigen discipline, maar werken we met een team en als team zijn we verantwoordelijk voor het resultaat. De realisatie van dat resultaat word gedaan in korte cycli waarbij na elke cyclus een werkend onderdeel opgeleverd wordt en de business / opdrachtgever continu kan sturen hoe het resultaat er uit komt te zien en wat prioriteit heeft. Hierdoor zal het resultaat aansluiten op de behoeften van dat moment. Deze rol wordt ingevuld door een business- en lijn manager en heet “Product Owner”

Continu sturen is natuurlijk heel mooi, maar kost ook veel tijd. Veel business- en lijn managers hebben al genoeg op hun bord en hebben geen tijd om een team volledig bij te staan bij het bepalen van de benodigde ontwikkeling en het aangeven van de prioriteiten.

Gelukkig is deze rol te delegeren.

Belangrijk hierbij is dat de persoon die deze rol invult een waardige vertegenwoordiger is van de business. Het is dus van belang dat deze persoon de vaardigheden heeft om goed te luisteren en de eisen, wensen en prioriteiten feilloos te kunnen filteren en vastleggen. Daarnaast moet deze persoon de brug slaan tussen de business en de ontwikkelteams (zoals IT, procesmanagement, etc.) om de eisen, wensen en prioriteiten te kunnen vertalen naar acties en vervolgens de voortgang te bewaken.

Een goed ingericht Scrum ontwikkeltraject met een geschikte Product Owner zal een organisatie niet alleen ontzorgen maar ook een voorsprong kunnen opleveren in de vooruitgang.

Meer in deze categorie: Entrador goes Product Owner »

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.

Log In

Wachtwoord vergeten? / Gebruikersnaam vergeten?