Skip to main content

Business Analyse

BLOG

BA Cloud

Top 5 competenties van een Business Analist

De functie van Business Analist is veelzijdig en uitdagend. Dit maakt dat een brede kennis van zaken gewenst is, maar er zijn zeker een aantal competenties die echt niet mogen ontbreken! Binnen Entrador - Het thuis van Business Analisten -  hebben we een top 5 die we graag terugzien bij onze collega’s.

Communicatief sterk

Dit is een veel gehoorde competentie binnen vakgebieden, maar als Business Analist is communicatie topsport! Je hebt te maken met veel verschillende stakeholders, afdelingen en type mensen. Je moet kunnen “levelen” met de persoon met wie je in gesprek bent. Je wilt graag zoveel mogelijk informatie vergaren, dat werkt niet bij iedere persoon hetzelfde.
Een van de belangrijkste onderdelen van communicatie is daarom ook “luisteren”.

Analyse knop

Ondernemend

Op het moment dat je binnenkomt als Business Analist is de grootste uitdaging vaak het inventariseren van wensen en behoeften. Dat komt niet zomaar naar je toe. Er wordt verwacht dat je, met een plan, binnen de organisatie op pad gaat om de benodigde informatie te halen. Pro-activiteit en een ondernemende instelling zijn daarbij essentieel.

Analyserend

Analyseren kun je leren, maar het is heel handig als je er al bedreven in bent als je aan de slag gaat als Business Analist. Het is helemaal fijn als je van nature analytisch aangelegd bent. De hoeveelheid informatie die je op je af krijgt is niet mis. Jouw analytische vaardigheden helpen je om hier snel structuur in aan te brengen, de relaties te leggen en te beoordelen hoe de eisen en wensen van een organisatie hiermee gerealiseerd kunnen worden.

Nieuwsgierig

Je komt als Business Analist binnen in een organisatie en zal om analyses te kunnen maken informatie moeten vergaren. Hier kan nieuwsgierigheid het verschil maken. Net even doorvragen waarom zaken werken zoals ze werken en wat de beweegredenen waren om het zo te doen. Je wilt alles weten over de organisatie, de processen, de systemen en de stakeholders. Dat brengt immers jouw analyse en business case naar een hoger niveau. Maar je bent ook nieuwsgierig hoe jij jezelf binnen Entrador kan ontwikkelen naar een nog betere Business Analist om dit weer mee te nemen naar klanten.

Eigenwijs

Had je deze verwacht bij de competenties? Bij Entrador zetten we deze competentie graag in de top 5. Een beetje eigenwijs is best wel handig als Business Analist. Je zal zeker op de proef worden gesteld met gemaakte analyses en binnen gesprekken met stakeholders. Je zal soms zeker een beetje eigenwijs moeten zijn als jij er zeker van bent dat jouw aanpak de organisatie verder gaat helpen. Eigenwijs genoeg om het tegendeel te bewijzen. Daarnaast vinden we het ook fijn om binnen Entrador collega’s te hebben met een mening en ook niet bang zijn om deze mening te delen. Samen komen we verder.

Herken jij deze competenties in jezelf en heb je een achtergrond in bijvoorbeeld informatica of ICT? Kijk dan eens bij onze vacatures