De rol van de Business Analist wordt vooral herkend bij grote organisaties. Processen en systemen worden regelmatig aangepast om bijvoorbeeld een marktkans te benutten of om te voldoen aan nieuwe wetgeving. Uiteindelijk betekent dat bijna altijd dat applicaties waarmee collega’s werken en/of met (potentiële) klanten gecommuniceerd wordt moeten worden aangepast. Die aanpassingen moeten gebaseerd zijn op een professionele vastlegging van de gewenste functionaliteit. De uitvraag (bijvoorbeeld in de vorm van workshops en interviews), vastlegging en daarna overdracht van die functionaliteit aan software developers is de kernactiviteit van een Business Analist.
Vaak wordt deze rol Business Analist genoemd, soms heeft men het over een Informatie- of Proces Analist. Ongetwijfeld gebruiken we over ‘n tijdje weer een andere term. Wat echter blijft is de bijbehorende competentie set: Business Analisten zijn communicatief, analytisch en politiek sterk. Ze begrijpen welke (eind)klanten bediend worden en hoe dat gebeurt. Daarnaast hebben ze voldoende bagage om software developers, architecten en IT infrastructuur specialisten te begrijpen.
Tot voor kort zag men deze rol als de brugfunctie tussen Business en IT. Ondertussen ontwikkelt de digitalisering zich zo snel dat bij vele organisaties Business en IT volledig met elkaar versmolten zijn. De afstand tussen eindklant en Business Analist wordt zo steeds kleiner. En diezelfde Business Analist maakt vaak deel uit van een Agile team. Met zo’n organisatie-inrichting zijn organisaties beter in staat om zich snel aan te passen.